Gepost op

iPhone viert tiende verjaardag

De iPhone is afgelopen donderdag exact tien jaar in de verkoop. Het apparaat, dat tegenwoordig wordt gezien als de eerste échte smartphone, lag op 29 juni 2007 voor het eerst in de Amerikaanse winkels.

In januari 2007 was de iPhone aangekondigd door toenmalig Apple-CEO Steve Jobs. Ten tijde van die presentatie werd nog een vroeg prototype gebruikt dat tijdens de voorbereiding regelmatig uitviel, maar dik vijf maanden later lag een goed werkend apparaat in de schappen.

Op de lanceringsdatum ontstond ook een nieuwe traditie: Apple-fans die voor de winkel in de rij stonden om als eerste een nieuwe smartphone te mogen kopen. Toch werden er uiteindelijk slechts 6 miljoen exemplaren van de eerste iPhone verkocht. Ter vergelijking: de iPhone 6 en 6 Plus werden in hun eerste weekend al 10 miljoen keer verkocht.

De allereerste iPhone was in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar. Het apparaat viel vooral op door zijn grote touchscreen, dat bijna de hele telefoon besloeg. Dat was toen nog een unicum; andere smartphones van bedrijven als BlackBerry, Motorola en Palm hadden vaak toetsenborden, of moesten worden bediend met een stylus.

Verder lezen iPhone viert tiende verjaardag